неуреден

неуреден
прил. - разпилян, неприбран, разхвърлян, безреден, нескопосан
прил. - висящ, нерешен, неустановен, неопределен
прил. - неизплатен, останал
прил. - променлив

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • акатастатичен — (грч a katastatos) 1. непостојан, 2. мед неуреден, неправилен (за треска) …   Macedonian dictionary

  • аномичен — (грч anomos) незаконски, неуреден …   Macedonian dictionary

  • атипичен — (грч а , typos) неуреден, неправилен, што отстапува од утврдениот образец …   Macedonian dictionary

  • десантен брод — (фр. descente) специјално граден брод за истоварување на војска на неуреден непријателски брег …   Macedonian dictionary

  • инкоректен — (лат. incorrectus) 1. неправилен, погрешен, неисправен, неточен 2. непристоен, неуреден …   Macedonian dictionary

  • ирегуларен — (лат. irregularis) 1. неправилен, нередовен, што не се подлага на определени правила или на определен ред 2. нееднаков, неизедначен 3. несреден, неисправен 4. неуреден …   Macedonian dictionary

  • лежерен — (фр. leger) 1. лесен, непресилен лекомислен, немарен, невнимателен неуреден, површен …   Macedonian dictionary

  • ќумез — (тур. kumes) 1. кокошарник, гулабарник 2. мала куќичка од слаб материјал 3. неуреден стан 4. неугледна кафеана …   Macedonian dictionary

  • висящ — гл. нерешен, неуреден, неустановен, неопределен гл. открит, неразрешен, вакантен гл. увиснал, провесен, надвесен, издаден …   Български синонимен речник

  • неизплатен — прил. неуреден, останал прил. променлив, неустановен, нерешен …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”